czwartek, 5 lipca 2012

Zapiekanka z młodych ziemniaczków i bobu





Hm...no i jestem:-) Jestem i zamierzać bywać tu często.
Dzień pierwszy mojego blogowania zacznę od zapiekanki z młodych ziemniaczków i bobu z pyszną zieloną sałatą w lekko słodkim sosie.
Dlaczego akurat zapiekanka z młodych ziemniaków i bobu? Bo akurat to dziś znalazłam w kuchni. A, że za oknem ponad 30 stopni ryjka z domu nie chciało mi się wystawiać. Postanowiłam więc, że wykorzystam to, co mam. Uwielbiam improwizować w kuchni:-)
Zatem oto, co będzie nam potrzebne:
powiedzmy, że jakieś 7-8 młodych ziemniaków
trochę mniej niż pół kilo ugotowanego bobu
czerwona cebula
mozarella - może być ta w kulkach albo jedna duża kulka
ok. 20dag goudy czerwone pesto
2 czerwone papryczki chilli - jeśli ktoś lubi ostrrro może być więcej papryczek
koperek
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Do sałaty będziemy potrzebować:
sałatę oczywiście:-) polecam tą strzępiasta. Jest pyszna i ładnie wygląda na talerzu.
pęczek rzodkiewki
dwa ugotowane jajka
pół szklanki śmietany 12%
2 łyżki majonezu
2 porządne łyżeczki musztardy rosyjskiej
sól, pieprz, cukier
A oto co należy zrobić, aby przygotować zapiekankę:
W żaroodpornym naczyniu lekko potraktowanym oliwą z oliwek układamy ziemniaki pokrojone w plastry. Na nich układamy pokrojoną w krążki cebulę, bób, papryczkę chilli  oraz mozarellę. Kolejna warstwę układamy tak samo. Wierzch posypujemy startą goudą i kawałkami mozarelli.
Wkładamy do piekarnika na jakieś 30-40 minut.
W czasie, gdy zapiekanka się piecze przygotowujemy sałatę.
Najpierw ją oczywiście dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rwiemy na mniejsze kawałki. Ugotowane jajko obieramy i oddzielamy żółtko od białka. Białko kroimy w niewielkie kawałki, podobnie czynimy z rzodkiewką i posypujemy nimi sałatę.
Ugotowane żółtka wrzucamy do kubka, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich śmietanę, majonez, musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos ma mieć lekko słodkawy smak, dlatego cukru dodajemy według uznania, ale z mojego doświadczenia wynika, że jest to ok. 2-3 łyżki stołowe.
Pysznie pachnąca zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy obficie koperkiem. Podajemy z sałatą i świeżą papryczką chilli.
Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz