Oprócz charakterystycznego smaku por ma sporą wartość odżywczą, gdyż zawiera wiele soli mineralnych - głównie wapnia, cynku, żelaza i fosforu, a także duuużo witamin (A, C, E, B6). Pan Por doskonale wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, a także działa bakteriobójczo. Jako, że Pan Por zawiera niewiele kalorii jest sprzymierzeńcem wszystkich tych, którzy walczą z nadwagą.
Jak widać Pan Por ma sporo zalet, zatem nietaktem byłoby z jego dobroci nie korzystać:-)
dziś proponuję więc szybką, pyszną i zdrową surówkę.
oto, czego będziemy potrzebować do jej sporządzenia:
- oczywiście nie obejdzie się bez pora - proponuję sztuk dwie
- 2 świeże marchewki
- śmietana
- odrobina majonezu - ok. 1-2 łyżki
- trochę musztardy - ok. 1-2 łyżeczki
- koperek
- sól, pieprz, cukier
Pora kroimy w krążki i na kilka minut wrzucamy na wrzątek. Por nam ładnie zmięknie i straci trochę ze swej naturalnej w smaku ostrości. Następnie odsączamy go na sitku i czekamy aż wystygnie. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gdy por wystygnie razem z marchewką wrzucamy go do miseczki i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Śmietanę, majonez i musztardę (choć ta ostatnia nie jest niezbędna) mieszamy razem, dodajemy sos do pora i marchewki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Jako, że jestem fanką wszystkiego, co zielone proponuję posypać surówkę drobno posiekanym koperkiem. Pycha:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz