Pstrąg to smaczna i zdrowa rybka. A do
tego niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu. Doskonała na letnie
popołudnie, na obiad, na grilla.. Jednym słowem Pstrąg dobry na
każdą okazję.
Moja propozycja na dziś to Pan Pstrąg
z czosnkiem i nadziewana cukinia.
Do przygotowania pstrąga będziemy
potrzebować:
- pstrągi – ilość
uzależniona oczywiście od ilości żarłoków, dla których
będziemy ją przyrządzać:-)
- kilka ząbków
czosnku
- cytryna
- zielona pietruszka
-masło
Do przygotowania cukinii
będziemy potrzebować:
- 2-3 niewielkie cukinie
- brokuł
- pomidor
- 2-3 pieczarki
- ser żółty
Szanownego Pana Pstrąga
należy najpierw oczywiście dokładnie oczyścić, a następnie
natrzeć solą z zewnątrz i wewnątrz. Do środka należy włożyć
po ok. łyżeczce masła (może być czosnkowe). Ja wrzucam do środka
czasem także listek zielonej pietruszki. Nadaje przyjemny aromat.
Zazwyczaj wstawiam przygotowane pstrągi na kilka minut do lodówki,
a w tym czasie przygotowuję wybrany na dany dzień dodatek. Dziś są
to nadziewane, zapiekane cukinie.
Nadzienie do cukinii:
Wszystkie składniki, które
oczywiście uzależnione są od naszych upodobań kulinarnych lekko
podsmażamy, doprawiamy i czekamy aż zmiękną. Ostudzone nadzienie
nakładamy na uprzednio wydrążone cukinie, posypujemy startym,
żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
Przygotowane pstrągi
układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu, którego nie
przykrywamy bądź zwyczajnie smażymy na patelni, na niewielkiej
ilości tłuszczu. Czas smażenia nie powinien być dłuższy niż
10-15 minut.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz