wtorek, 7 sierpnia 2012

Pan Pstrąg z czosnkiem i nadziewana cukinia

Pstrąg to smaczna i zdrowa rybka. A do tego niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu. Doskonała na letnie popołudnie, na obiad, na grilla.. Jednym słowem Pstrąg dobry na każdą okazję.
Moja propozycja na dziś to Pan Pstrąg z czosnkiem i nadziewana cukinia.
Do przygotowania pstrąga będziemy potrzebować:
- pstrągi – ilość uzależniona oczywiście od ilości żarłoków, dla których będziemy ją przyrządzać:-)
- kilka ząbków czosnku
- cytryna
- zielona pietruszka
-masło
Do przygotowania cukinii będziemy potrzebować:
- 2-3 niewielkie cukinie
- brokuł
- pomidor
- 2-3 pieczarki
- ser żółty

Szanownego Pana Pstrąga należy najpierw oczywiście dokładnie oczyścić, a następnie natrzeć solą z zewnątrz i wewnątrz. Do środka należy włożyć po ok. łyżeczce masła (może być czosnkowe). Ja wrzucam do środka czasem także listek zielonej pietruszki. Nadaje przyjemny aromat. Zazwyczaj wstawiam przygotowane pstrągi na kilka minut do lodówki, a w tym czasie przygotowuję wybrany na dany dzień dodatek. Dziś są to nadziewane, zapiekane cukinie.
Nadzienie do cukinii:
Wszystkie składniki, które oczywiście uzależnione są od naszych upodobań kulinarnych lekko podsmażamy, doprawiamy i czekamy aż zmiękną. Ostudzone nadzienie nakładamy na uprzednio wydrążone cukinie, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut. 

Przygotowane pstrągi układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu, którego nie przykrywamy bądź zwyczajnie smażymy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Czas smażenia nie powinien być dłuższy niż 10-15 minut. 
Smacznego:-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz