niedziela, 26 sierpnia 2012

Makaron z krewetkami


Makaron z krewetkami

Na hasło „krewetki” moja mama zawsze reagowała tak samo, mówiąc, że nie będzie jadła robali… Zmieniła zdanie, kiedy spróbowała krewetek z makaronem, lub jeśli ktoś woli makaronu z krewetkami…
 Przepis – przyznaję – podkradłam, a właściwie pożyczyłam od mojego siostrzeńca, który niewątpliwie mistrzem kuchni będzie, o ile nie zdominuje go leń…
W każdym razie danie wyszło przepyszne dlatego szybciutko dzielę się przepisem.
- krewetki – sztuk kilkanaście lub jak kto woli ok. pół kilograma
- kilka ząbków czosnku
- 2 nieduże cebule
- 2-3 pomidory
- makaron – kształt, faktura, długość wedle uznania
- sól, pieprz
- odrobina chilli
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- kilka listków bazylii




 

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy.
Na maśle zrumieniamy czosnek i cebulę. Gdy będą lekko miękkie dodajemy do nich sparzone wcześniej i pozbawione skórki pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. 

Wszystko razem dusimy, aż pomidory zmiękną i nadadzą sosowi rumianego koloru. 

Krewetki oczyszczamy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy lekko czosnkiem i smażymy na rozgrzanej oliwie jakieś 4-5 minut, aż nabiorą przepysznego, różowego koloru. Z usmażonych krewetek odlewamy nadmiar wody.
Usmażone krewetki dodajemy do sosu z warzyw.
Całość chwilę dusimy.
Podajemy z makaronem.

Pysznościiiiii…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz